Undvik stopp i avloppet

Undvik stopp i avloppet

Blockerade avlopp är ett allvarligt problem som orsakar olägenhet och oreda. Även om orsaken till blockerade avlopp kan variera – från främmande föremål i avloppet till fettansamling och korrosion i rören – kan förebyggande åtgärder spara tid och pengar i det långa loppet. I det här inlägget tittar vi på råd om hur du kan förhindra stopp i avloppet, och skulle du ändå få det ska vi kika på vad du kan göra!

Först och främst är det viktigt att vara medveten om vad som ska och inte ska ner i handfatet eller toaletten. Allt som inte lätt löses upp i vatten bör inte läggas i avloppet, eftersom det sannolikt kommer att orsaka en blockering. Detta inkluderar matfett och oljor, kaffesump, äggskal, matrester och andra föremål. Man kan ju tänka att sunda förnuftet säger att man inte spolar ner det jag nyss nämde, men ni skulle bara veta vad folk spolar ner! På avloppsverket i Lund hittar man till och med nedspolade klädesplagg och leksaker enligt en vän till mig som jobbar där.

Du bör också vara medveten om hur ofta du använder diskbänken och duschen. Om du använder dem för ofta, eller för aktiviteter som att tvätta ner stora mängder färg eller andra ämnen som inte lätt löses upp i vatten, kan du skapa stopp i avloppet.

En viktig del av förebyggande är att regelbundet underhålla dina avlopp. Beroende på typ av avlopp kan det innebära att man använder en kolv för att rensa bort skräp som samlats i rören. Detta kan förhindra att eventuella blockeringar bildas med tiden. Dessutom kan du använda kemiska rengöringsmedel som lut eller svavelsyra för att lösa upp fettansamlingar och andra material. Vid riktigt svåra stopp finns det professionell hjälp av få av en spolbil. Hoppas du lärde dig någonting av detta inlägg, tack!

Kommentarer är stängda.